Tedavi
Koruyucu ve Önleyici Ortodontik Tedaviler
Çocukların en geç 8-10 yaşında ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi dişlerin sürmeleri ve çene gelişimlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Erken dönemde farkedilen problemler daha büyük sorunlara yol açmadan önlenebilir. Ağız solunumu, parmak emme, tırnak yeme, bebeklik yutkunmasının devam etmesi çene ve dişlerin gelişimlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Prematür kontak denilen, kapanış sırasında diş yada diş gruplarının erken teması; okluzal travmanın oluşmasına, çenelerin gelişimini ve dişlerin sürmesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Erken dönemde hastanın kendi tarafından takıp çıkartılabilien hareketli apareyler ile problemler önlenebilmektedir.
Sabit Ortodontik Tedavi
Metal Braketler
Sabit ortodontik tedavilerde yaygın olarak metal baraketler ( diş teli ) kullanılmaktadır. Hasta tarafından takıp çıkartılamazlar. Ortodontik tedavi bittikten sonra diş yüzeyinden sökülür ve yapıştırıcı kalıntıları diş yüzeyinden mineye zarar vermeden temizlenir.
Estetik Braketler
Estetik kaygılar nedeniyle diş telinin görünmesini istemeyen hastalar için geliştirilmiş safir, akrilik ve porselen gibi birçok estetik braket mevcuttur. Estetik kaygıyı en aza indirmek için braketler arasından geçen teflon kaplı estetik teller de geliştirilmiştir. Metal braketlere göre fiyatları biraz daha yüksektir.
Altın Braketler
Fark yaratmak isteyen hastalar için altın renkli yada altın içerikli braketler ve diş telleri de mevcuttur.
Lingual Ortodontik Tedavi
Diş tellerinin hiçbir şekilde görünmesini istemeyen hastalar için dişlerin arka yüzeyine yapışan braketler ile de ortodontik tedavi mümkündür.
Şeffak Plak ile Ortodontik Tedavi
Diş üzerine hiçbir materyal yapıştırılmadan ortodontik tedavi de mümkündür. Gelişen teknoloji ile diş hareketleri öngörülüp, hastaya özel şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi dişlerin düzeltilmesi sağlanabilmektedir.
Ortognatik Cerrahi
Erişkin hastalarda, diş hareketleri ile düzeltilemeyecek şiddetteki çeneler arası iskeletsel problemlerin tedavisi; ortodontik tedavi-cerrahi müdahale ile düzeltilebilmektedir. Öncelikle Ortodonti Uzmanı, dişleri bulunduğu çenede ortodontik tedavi ile düzgün şekilde sıralar ve cerrahi planlamasını cerrah ile birlikte yapar, cerrah da ameliyatını gerçekleştirmektedir. Ameliyattan sonra bir süre daha ortodontik tedavi devam edebilmektedir.
Tüm tedavi yöntemlerinde, ortodonti uzmanı ile beklentiler ve sınırlar belirlenip, en uygun yöntem ve malzeme seçilerek ortodontik tedavi gerçekleştirilmektedir. Her yöntemin kendine göre avantaj-dezavantajları ve sınırlarları vardır.